Skip to content

mencari Mu

aku suka dengan perkataan Berseorangan. Mengapa? mungkin diriku juga dalam Kategori itu. Terkadang Manusia begitu takut untuk berseorangan. Mereka rasa mereka akan dipandang dan katakan tiada kawan @ teman. Aku merasakan Persepsi itu harus diubah sebenarnya untuk menjadikan seseorang itu boleh berdiri di atas kaki sendiri. Aku suka Sang Hamba yang mengaharapkan Allah sebagai tempat Pergantungan sepenuhnya, walau dia berseorangan, Allah sebagai penemannya. Berseorangan yang bertemankan Sang Pencipta, itu adalah lebih baik jika dibanding dengan manusia yang Hidupnya dipenuhi manusia dan kawan akrab. Tapi siapakah mereka? adakah mereka yang betol-betol membawa kita ke Syurga @ merekalah penyebab kita jatuh ke Neraka Jahannam? Jadi koreksi kembali, siapakah manusia di sekitarmu? jika mereka adalah yang soleh dan solehah, maka Dekati diri dengan mereka, kerana merekalah yang akan menjadi Cermin pada diri kita dan membawa kita Mengenal CintaNya. Jika tidak, jangan merasa serba salah lagi untuk menginggalkan mereka (tetapi, bagi Sang Da'ie, itu tugas mereka pula untuk membawa mereka mengenal Jalan Allah SWT). Jika Dirimu masih belum menemuinya, maka usahakan untuk mencarinya. 

Berseorangan? Mengapa aku sukakannya, bila aku berseorangan. Jujur ku katakan aku lebih banyak BerMuhasabah Diri denganNya. Jadi, bagiku Saat ku berseorangan adalah Saat Hatiku Aku BerMonolog dengan Tuhan Sekalian Alam. alhamdulillah, aku bahagia dengan perasaan itu kerana di saat itu aku juga banyak menyedarkan aku tentang Dosaku, Kebesaran, NikmatNya dan semua yang mengingatkanku TentangNya. "InsyaAllah dengan MengingatiNya, Hati akan menjadi Tenang". Di kampus, kebanyakan masa aku juga memang berseorangan. Ke kuliah bersendiri, ke Masjid bersendiri, ke librari bersendiri , Makan bersendiri...terkadang ada juga Sahabat, Teman sekuliah, sebilik, adik-adik junior, bertemu denganku ketika aku berjalan Bersendiri. "......... seorang je ke?" Jawapan yang selalu aku berikan "Ya, seorang je dan memang aku selalu berseorangan" dan aku tidak malu untuk menyatakannya kerana aku tahu Fizikalnya aku berseorangan, tapi dalam Hatiku Allah berada dan Menjaga diriku. Jadi, ingin sekali aku nasihatkan pada teman, jangan takut untuk bersendiri dan belajarlah untuk itu. Kerana ada suatu masa kita perlu Bersendiri dan ada masanya kita perlukan Teman dan Sahabat. Jangan terlalu mengajar diri sentiasa berdamping dengan manusia lain, takut diri terlalu bergantung pada Manusia, sedangkan kita boleh berdiri di atas kaki sendiri dan Pergantungan yang terbaik hanyalah satu iaitu Allah Azza Wa Jalla.

" SAAT AKU BERSENDIRI, 
adalah SAAT AKU DENGAN-NYA"

-----

ps: 30hb ada Paper Costing, masih belum habis menelaah. Doakan ana! Tukkk! Ketuk Hati dan Minda, sedarkan Diri. ada masa 9 Hari lagi untuk bermujahadah di Medan Imtihan. moga aku berusaha sehabis baik terlebih dahulu. dan menyerahkan Hasil Sempurna dengan bertawakal kepadaNya. amiin. 
Mudahkan Urusan Mencari Ilmuku Ya Allah 
-bisikanasrar-

  • Unlabelled

0 comments:

Leave A Reply